SĂ OBSERVI FĂRĂ SĂ JUDECI

SĂ OBSERVI FĂRĂ SĂ JUDECI

Pentru ca acceptarea să aibă loc, e nevoie să observăm fără să judecăm, cu sinceră curiozitate.

În momentul în care judecăm, devenim rigizi în poziția noastră.

Acest lucru ne afectează capacitatea de a înțelege nuanțele, ne contaminează interpretarea asupra lumii și alterează răspunsurile pe care le dăm evenimentelor.

Dacă ești obișnuit să vezi critica și judecata ca pe ceva constructiv, începe să te gândești la acceptare ca la o simplă suspendare a judecății.

O veche poveste taoistă vorbește despre un înțelept care trăia într-un sat din nordul îndepărtat al Chinei. Într-o zi, fiului său i-a fugit cel mai bun cal. Băiatul a făcut tot ceea ce a putut ca să-l găsească, dar, în rătăcirile sale, animalul a ajuns peste graniță și a fost luat de o caravană de nomazi. Întregul sat a încercat să-l consoleze pe băiat, care nu-și găsea liniștea din cauza ghinionului său. Dar tatăl lui, înțeleptul, i-a spus: – De unde știi că este un ghinion, și nu o binecuvântare?

Câteva luni mai târziu, calul s-a întors, aducând cu el un armăsar frumos. De data aceasta, tânărul era fericit și tot satul l-a felicitat pentru norocul lui.

Dar tatăl lui, înțeleptul, i-a spus: – De unde știi că este un noroc, și nu un dezastru?

Armăsarul a devenit în curând calul favorit al băiatului și îi aducea o grămadă de bani, dar, într-o zi, tânărul a căzut de pe șaua frumoasă a animalului său și și-a rupt un picior. Încă o dată, tot satul s-a dus să-l consoleze pe tânăr de nefericirea lui. Dar, și de această dată, tatăl a spus: – De unde știi că este nenoroc, și nu o binecuvântare?

Câteva luni mai târziu, un trib nomad a invadat nordul Chinei și toți bărbații apți au fost recrutați pentru a merge pe front la luptă. Nouă din zece nu s-au mai întors niciodată acasă. Tânărul nu a fost înrolat și și-a salvat viața tocmai datorită căderii de pe cal. Și așa, tatăl și fiul au trăit fericiți și mulțumiți având grijă unul de altul pentru tot restul vieții lor.

Așa cum ne amintește această poveste, de unde știm că ceea ce noi socotim a fi o nenorocire nu este de fapt o binecuvântare? Atunci, la ce ajută să judeci? “O viață cu totul nouă” – Lucia Giovannini

No Comments

Post A Comment