SENSUL VIEȚII

SENSUL VIEȚII

Vreau să îți vorbesc astăzi despre o carte minunată, “Omul în căutarea sensului vieții”, scrisă de Viktor Frankl, cunoscutul psihiatru austriac care a supraviețuit lagărelor de concentrare de la Auschwitz.

Când vei citi această carte, un beneficiu imediat va fi că toate problemele tale ți se vor părea niște obstacole minore.

Viktor Frankl este părintele logoterapiei (logos=sens) ca tehnică psihiatrică, ce folosește analiza existențială pentru a-i ajuta pe pacienți să-și rezolve conflictele emoționale.

Și logoterapia se concentrează mai mult pe viitor, pe sensurile la care va ajunge persoana în viitor, este o psihoterapie centrată pe sens.

Frankl spune că adevăratul sens al vieții e de descoperit în lume, mai degrabă decât în sine sau în psihic. Așa că, atunci când te simți trist și nefericit și la pământ, du-te și ajută pe cineva, du-te fă-i un bine cuiva și te vei simți mai bine.

Sensul vieții se modifică în permanență, dar nu încetează niciodată să existe, pentru că viața în sine are un sens, e nevoie doar să-l descoperim.

Conform logoterapiei, sensul vieții poate fi descoperit pe 3 căi: a) prin creație sau acțiune; b) prin experimentarea a ceva sau întâlnirea cu cineva; c) prin atitudinea în fața suferinței inevitabile.

Suferința încetează a mai fi suferință în momentul în care își găsește sensul, cum ar fi cel al sacrificiului. Așa a supraviețuit și Frankl suferinței greu de descris în cuvinte din lagărele de concentrare; avea un vis, avea un scop, și asta a dat un sens suferinței lui.

Oamenii au cu ce să trăiască, dar nu au pentru ce; au parte de mijloace, dar nu au parte de sens; sunt goi pe dinăuntru.

Caută un sens al vieții tale, caută un sens al suferințelor tale! Dar nu îl căuta în lucrurile materiale, în lucrurile efemere. Caută-l în afara ta

Spune Frankl: “Nu căutați succesul – cu cât îl căutați mai aprins și cu cât transformați succesul într-un scop, cu atât mai mult vă îndepărtați de el. Pentru că succesul, la fel ca fericirea, nu poate fi căutat; succesul este o consecință, un efect secundar necăutat al dedicării față de o cauză mai mare decât persoana ori al renunțării de sine în relație cu o altă persoană.”

Căutare sensului este una dintre cheile sănătății psihice și a înfloririi umane.

Și sensul vieții pentru Viktor Frankl a fost să îi ajute pe alții să-și găsească sensul vieții.

Care este sensul vieții tale?

No Comments

Post A Comment