14 oct. PAȘI SPRE FERICIRE
PAȘI SPRE FERICIRE
Nu contează cine ești, nu contează ce ai făcut, nu contează de unde vii, oricând te poți schimba, poți deveni o versiune mai bună a ta.
Viața este precum o școală, unde mereu avem examene, pe unele pe picăm, pe altele le trecem cu brio. Și da, ne putem schimba, de fapt ne schimbăm oricum, în fiecare zi; azi nu mai suntem exact la fel ca ieri și mâine nu vom mai fi exact ca azi. Și mai avem și sesiuni de restanțe, unde putem da din nou “examenele vieții”.
În fiecare zi ni se dă posibilitatea să
învățăm o nouă lecție și să trecem la “nivelul următor”, în “clasa următoare”.
Dar cum ne schimbăm? În bine sau în rău?
Uite câțiva pași simpli, ușori și eficienți pentru a accesa fericirea care este în tine (nu o căuta în altă parte):
1. Acceptă schimbarea – acceptă provocările, acceptă examenele, acceptă lucrurile asupra cărora nu ai control, nu te lupta cu ele inutil, irosindu-ți energia. Provocările fac parte din viață și au un scop bine determinat în viața noastră, acela de a ne face mai puternici, de a evolua, de a învăța.
2. Ai curajul să fii tu – așa cum ești, cu toate părțile tale bune și mai puțin bune, fără măști care te fac să uiți de multe ori cine ești de fapt. Când ai încredere în propria persoană și stai bine la capitolul stimă de sine, atunci nu ți-e frică să fii tu, să te arăți așa cum ești, fără măști, fără nevoia de a face mereu pe plac altora, fără frica de a spune ce simți și ce gândești.
3. Iartă – iertarea deschide calea către iubire. Atunci când iertăm, ne facem un dar nouă. Iertarea are legătură în primul rând cu noi, nu cu celălalt. Nu contează ce ți s-a făcut, ce ți s-a zis, cum s-au comportat unii cu tine. Iartă, ca să fii tu liber/ă din închisoarea urii, a resentimentelor, a durerii! Iartă, ca să te eliberezi de orice suferință și povară a trecutului!
4. Renunță la critică – renunță la nevoia de a pune mereu etichete, de a judeca ce e corect și ce e greșit, ce e bun și ce e rău, la nevoia de a te alimenta cu bârfe. Nu te ajută cu nimic, dimpotrivă. Fiecare este așa cum este, face așa cum știe și cum poate. Și nu e treaba ta cum sunt alții, ce fac, ce spun, ce gândesc. Nu poți controla asta. Încetează să mai atât de sever/ă și de critic/ă cu tine și atunci nu vei mai fi atât de sever/ă și de critic/ă nici cu alții.
5. Fii recunoscător/oare – pentru ceea ce ești și ai în acest moment. Introdu recunoștința în rutina ta zilnică și în fiecare seară fii recunoscător pentru cel puțin 3 lucruri. Te poți antrena pentru practicarea zilnică a recunoștinței și va merita din plin să faci asta.
6. Gândește și vorbește pozitiv – despre tine și despre ceilalți. Limbajul are capacitatea magică de a ne altera percepția: gândim prin cuvinte și aceste cuvinte au puterea de a ne încătușa sau de a ne face liberi, de a ne face să trăim în anxietate și teamă constantă sau de a ne duce spre seninătate și vitalitate. Cuvintele pot să mângâie sau să provoace durere. Pas cu pas, pune sămânța unor altfel de gânduri, mai frumoase, mai calde, mai iubitoare, și această sămânță va da altfel de roade.
7. Iubește-te – Iubirea începe cu iubirea de sine. Cum îi putem iubi pe alții dacă nu știm să ne iubim pe noi înșine? Cum te-ar putea iubi alții, dacă tu nu te iubești? Cum să te iubești pe tine? Fă ce îți place, fă-ți timp pentru tine, ai grijă de tine, de gândurile și de corpul tău, spune NU dacă vrei să spui nu, spune DA dacă vrei să spui da, arată-te așa cum ești! Hrănește-te sănătos, fizic, mental și emoțional!
No Comments