𝐈𝐊𝐈𝐆𝐀𝐈

𝐈𝐊𝐈𝐆𝐀𝐈

✍️ Îți vorbeam ieri despre 𝒊𝒌𝒊𝒈𝒂𝒊 și am spus pe scurt că este scopul nostru în viață, menirea noastră pe acest pământ.

Acest concept japonez 𝑰𝒌𝒊𝒈𝒂𝒊 s-ar traduce prin “fericirea de a fi mereu ocupat”, bucuria de a trăi, acea 𝒋𝒐𝒊𝒆 𝒅𝒆 𝒗𝒊𝒗𝒓𝒆, și pare să explice extraordinara longevitate a japonezilor, mai ales din insula Okinawa. Acolo, numărul persoanelor centenare la suta de mii de locuitori este cu mult peste media mondială. Care o fi explicația pentru numărul atât de mare de oameni cu vârsta peste 100 de ani? O fi alimentația, viața simplă petrecută în natură, ceaiul verde sau clima subtropicală?

☘️ Iată câteva dintre secretele centenarilor de pe insula tinereții:

☑️dietă echilibrată – și deviza lor în ce privește hrana este “stomacul la 80%”; nu mănâncă niciodată până la sațietate și astfel nu obligă corpul să se uzeze, accelerând oxidarea celulară, printr-o digestie lungă. Mănâncă porții mici, din farfurii mici.

☑️ mișcare fizică moderată, timp petrecut în natură, mers pe jos – sunt mereu activi și nu se pensionează (nici nu există acest cuvânt în vocabularul lor)

☑️ legături sociale puternice – trăiesc în comunități foarte unite, sprijinindu-se unii pe alții emoțional și financiar atunci când cineva are mai mare nevoie

☑️ 𝒂𝒏𝒕𝒊𝒂𝒈𝒊𝒏𝒈 𝒎𝒆𝒏𝒕𝒂𝒍 – faptul că sunt mereu activi și ocupați este un factor esențial pentru longevitate. Confruntarea cu situații noi, învățarea unui lucru nou în fiecare zi, jocul și interacțiunea cu alte persoane par să fie vitale pentru antiaging-ul mental.

☑️ și bineînțeles – 𝒊𝒌𝒊𝒈𝒂𝒊 – atitudinea lor față de viață, care oferă un sens profund fiecărei zile pe care o trăiesc

☘️ Japonezii spun că toată lumea are un 𝒊𝒌𝒊𝒈𝒂𝒊; unii l-au descoperit și sunt conștienți de el, alții în au înăuntrul ființei lor, dar încă îl mai caută.

☘️ Și acum te întreb: Care este 𝒊𝒌𝒊𝒈𝒂𝒊-ul tău?

Care este scopul, țelul, menirea ta?

Care este motivul pentru care te trezești dimineața?

No Comments

Post A Comment